یزدفردا؛ صدها سال است که محققان به دنبال ساخت یک جایگزین سالم‌تر برای قند و شکر هستند. اکنون پژوهشگران ادعا می‌کنند که توانسته‌اند در آزمایشگاه راهی مؤثر برای تولید این ماده پیدا کنند.

به گزارش نشریه Futurity، محققان دانشگاه تافتس در آمریکا روشی کم‌هزینه برای تولید قندی نسبتاً نادر به نام تاگاتوز توسعه داده‌اند. این قند می‌تواند شیرینی و طعم طبیعی شکر معمولی را بدون آسیب‌های بالقوه آن فراهم کند و حتی ممکن است برخی فواید سلامتی نیز داشته باشد. نتایج این تحقیق در نشریه Cell Reports Physical Science منتشر شده است.

قند جدید دانشمندان ۶۰ درصد کالری کمتری دارد

در مقایسه با قندهای رایجی مانند گلوکز، فروکتوز یا ساکاروز، تاگاتوز به‌طور طبیعی در مقادیر بسیار کم یافت می‌شود. این قند می‌تواند در شیر و دیگر فرآورده‌های لبنی زمانی که لاکتوز به‌وسیله حرارت یا آنزیم‌ها تجزیه می‌شود، مانند فرایند تولید ماست، پنیر و کفیر، ایجاد شود.

برخی میوه‌ها مانند سیب، آناناس و پرتقال نیز مقادیر ناچیزی تاگاتوز را به‌عنوان بخشی از طیف طبیعی کربوهیدرات‌های خود دارند. از آنجایی که تاگاتوز معمولاً کمتر از ۰٫۲ درصد از قندهای موجود در منابع طبیعی را تشکیل می‌دهد، نه از منابع طبیعی استخراج بلکه برای مصرف معمولاً تولید می‌شود.

محققان دانشگاه تافتس در بیانیه خود اعلام کردند: «ما روشی را توسعه دادیم که در آن تاگاتوز با مهندسی باکتری Escherichia coli تولید می‌شود؛ این باکتری‌ها مانند کارخانه‌های بسیار کوچکی عمل می‌کنند که از طریق آنزیم‌های مناسب مقادیر فراوانی گلوکز را به تاگاتوز بدل می‌سازند. این روش از نظر اقتصادی بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از رویکرد قبلی ماست که برای ساخت تاگاتوز از گالاکتوزِ کم‌یاب‌تر و گران‌تر استفاده می‌کرد.»

بازده تولید تاگاتوز از گلوکز به‌وسیله این باکتری‌ها می‌تواند تا ۹۵ درصد برسد که به‌طور قابل‌توجهی بالاتر و کم‌هزینه‌تر از روش‌های متداول تولید است. تاگاتوز تا حدود ۹۲ درصد به‌اندازه شکر معمولی شیرین است و تقریباً ۶۰ درصد کالری کمتری دارد. این ماده از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) «به‌طور کلی ایمن» شناخته شده است؛ یعنی می‌توان با اطمینان از آن در مواد غذایی مصرفی استفاده کرد.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا